WARZYWNE GAZPACHO |

/ CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 30 MINUT (BEZ SCHŁADZANIA GAZPACHO) / STOPIEŃ TRUDNOŚCI:  •

SKŁADNIKI |

     6 pomidorów
     1 czerwona papryka
     2 ząbki czosnku
     2 łyżki oliwy z oliwek
     1 ogórek
     1 czerwona cebula
     2 łyżki listków bazylii
     1 łyżka soku z lionki
     chili, sól

 PRZYGOTOWANIE |

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, przekroić na połowy i usunąć gniazda nasienne. Ogórka umyć, obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, umyć i posiekać.

Warzywa przełożyć do wysokiego naczynia, dodać czosnek, bazylię, sok z limonki, doprawić do smaku i zblendować. Następnie dodać oliwę z oliwek, wymieszać i przecedzić przez sito.

Przed podaniem schładzać w lodówce przez 45 min. Można podawać z pokrojonymi w kosteczkę papryką i ogórkiem.


CZY WIESZ, ŻE

gazpacho pochodzi z Andaluzji,
gdzie podaje się je z pokruszonym chlebem


ZUPA CEBULOWA |

/ CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 1 GODZ. / STOPIEŃ TRUDNOŚCI:  • •

SKŁADNIKI |

     6 cebul
     11 bulionu warzywnego
     1/2 szklanki białego wytrawnego wina
     1 łyżka masła
     1 łyżka mąki pszennej
     sól, czarny pieprz, tymianek

GRZANKI |

     10 dag sera typu ementaler
     4 kromki bagietki lub podobnej pszennej bułki

 PRZYGOTOWANIE |

Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki, zarumienić w rondlu na maśle. Oprószyć mąką, rozprowadzić winem, gotować, aż płyn odparuje. Wlać gorący bulion, gotować ok. 20 min na małym ogniu.

Zupę lekko wystudzić, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Bułkę zarumienić w tosterze.

Zupę przelać do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu każdej porcji ułożyć grzankę, posypać ją serem startym na tarce z dużymi oczkami. Zapiekać kilka minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200˚C, aż ser się roztopi.


CZY WIESZ, ŻE

początkowo uznawana za danie dla ubogich,
jednak uważa się, że wymyślił ją król Francji Ludwik XV


ZUPPA PAVESE |

/ CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 20 MINUT / STOPIEŃ TRUDNOŚCI:  • •

SKŁADNIKI |

     4 kromki białego chleba
     4 żółtka
     10 dag parmezanu
     3 szklanki bulionu wołowego
     1 ząbek czosnku
     1 łyżka posiekanej natki pietruszki
     oliwa do smażenia

 PRZYGOTOWANIE |

Kromki chleba obsmażyć na oliwie razem z obranym, posiekanym czosnkiem. Gorące ułożyć
w miseczkach, wlać na nie żółtka, posypać natką pietruszki.

Wlać do miseczek gorący bulion, potrawę posypać tartym parmezanem.


CZY WIESZ, ŻE

legenda głosi, że tę skromną zupę przyrządziła wieśniaczka
dla francuskiego króla Franciszka I, po przegranej bitwie pod Pawią


WŁOSKA ZUPA MINESTRONE|

/ CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MINUT / STOPIEŃ TRUDNOŚCI:  • •

SKŁADNIKI |

     1 mała cukinia
     25 dag fasoli szparagowej
     15 dag włoskiej kapusty
     2 marchewki
     3 ziemniaki
     3 pomidory
     kawałek dyni
     3/4 szklanki białej fasoli z puszki
     1/2 szklanki zielonego groszku
     1/2 szklanki drobnego makaronu
     2 ząbki czosnku
     2,5 l bulionu warzywnego
     2 łyżki oliwy
     sól, czarny pieprz
     kilka gałązek tymianku, natki pietruszki, listków bazylii

 PRZYGOTOWANIE |

Fasolę szparagową umyć, obrać. Obrane ziemniaki, dynię i cukinię pokroić w drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Kapustę oczyścić, poszatkować.

W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, smażyć chwilę, dodać ziemniaki, dynię, cukinię, marchewkę i kapustę, dusić kilka minut. Wlać gorący bulion, wrzucić związane gałązki tymianku i natki pietruszki oraz fasolę szparagową, gotować ok. 15 min.

Zioła wyjąć, dodać groszek, białą fasolę, obrane i posikane pomidory oraz makaron. Gotować pod przykryciem ok. 10 min na mały ogniu. Zupę doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi listkami bazylii.

CZY WIESZ, ŻE
minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa.
Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra, czyli zupa


TORTILLA HISZPAŃSKA |

/ CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 25 MINUT / STOPIEŃ TRUDNOŚCI:  • •

SKŁADNIKI |

     30 dag ugotowanych ziemniaków
     3 jajka
     1/4 szklanki mleka
     1 mała cebula
     2 ząbki czosnku
     sól, czarny pieprz
     olej do smażenia

 PRZYGOTOWANIE |

Ziemniaki pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i  czosnek, smażyć kilka minut. Zmniejszyć ogień, dodać ziemniaki, oprószyć je solą i pieprzem, smażyć kilka minut.

Jajka rozmącić z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masę jajeczną wlać na ziemniaki. Podgrzewać, aż lekko się zetnie. Podważyć brzegi tortilli, przykryć patelnię dużym, płaskim talerzem
i odwrócić, przekładając placek na talerz. Zsunąć go ponownie na patelnię, aby podsmażył się z drugiej strony. Tortillę pokroić na trójkątne porcje.


CZY WIESZ, ŻE

przyrządzają tortillę, należy pamiętać,
aby liczba jajek była taka sama jak liczba ziemniaków


RATATUJA|

/ CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MINUT / STOPIEŃ TRUDNOŚCI:  •

SKŁADNIKI |

     2 bakłażany
     3 małe cukinie
     2 papryki
     5 pomidorów
     2 cebule
     4 ząbki czosnku
     3 łyżki oleju
     2 gałązki tymianku
     1 liść laurowy
     1/2 łyżeczki suszonego tymianku
     sól, czarny pieprz

 PRZYGOTOWANIE |

Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w grubsze plastry, oprószyć solą, pozostawić na 30 min. Po tym czasie plastry opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę.

Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić również w kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, miąższ posiekać.

Cukinię, paprykę i bakłażany wymieszać z 2 łyżkami oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 20-25 min w temp. 180˚C.

W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, liść laurowy, suszony tymianek oraz pomidory. Dusić chwilę, doprawić solą i pieprzem. Do sosu wrzucić upieczone warzywa, dodać posiekany świeży tymianek, dusić jeszcze kilka minut.

 


TIAN - WARZYWNA ZAPIEKANKA |

/ CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 90 MINUT / STOPIEŃ TRUDNOŚCI:  •

SKŁADNIKI |

     2 cebule
     3 cukinie
     1 bakłażan
     4 pomidory
     3-4 łyżki oleju kokosowego
     sól morska lub himalajska, pieprz
     1-2 gałązki świeżego tymianku

 PRZYGOTOWANIE |

Cebule obrać, pokroić w krążki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać mocno oliwę, dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli.

Naczynie żaroodporne natrzeć olejem kokosowym, spód wyłożyć krążkami cebuli. Cukinie, bakłażana
i pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry ok. 1 cm grubości. Układać plastry warzyw na przemian pionowo, na sztorc. Doprawić solą i pieprzem, dodać podzielone na mniejsze kawałki gałązki tymianku, przykryć folią do pieczenia lub pokrywką.

Warzywa piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190˚C, aż zmiękną. Po tym czasie zdjąć folię lub pokrywę, usunąć liście tymianku i piec kolejne 30 min, aż warzywa się zarumienią. Podawać od razu po przyrządzeniu.

CZY WIESZ, ŻE

tian to prowansalskie naczynia
do zapiekania i nazwa potrawy


PIECZONY BAKŁAŻAN |

/ CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 30 MINUT / STOPIEŃ TRUDNOŚCI:  •

SKŁADNIKI |

     2 bakłażany
     20 dag sera feta
     1 duży ząbek czosnku
     2 łyżki posiekanej natki pietruszki
     sól, czarny pieprz
     oliwa do smażenia

 PRZYGOTOWANIE |

Bakłażany umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z szypułek, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę z przekrojonym na połowy ząbkiem czosnku, usunąć go. Na gorącym tłuszczu smażyć plastry bakłażanów z obu stron na złoty kolor.

Osączyć je na papierowym ręczniku, przełożyć na półmisek, oprószyć solą i pieprzem. Posypać startym na tarce serem i natką pietruszki. Podawać jako przystawkę do pieczonych i smażonych mięs.


CZY WIESZ, ŻE

w skórce bakłażana zawarte są antocyjany,
które działają silnie antyutleniająco i odpowiadają
za fioletowo granatowy kolor skórki