Specjały z krajów śródziemnomorskich to nie tylko spaghetti, pizza, musaka czy gazpacho. Tradycje kulinarne mieszkańców państw przylegających do basenu Morza Śródziemnego mają różne odmiany, ale łączy je niska kaloryczność potraw i ich korzystny wpływ na układ krążenia. W kuchni śródziemnomorskiej królują ryby, owoce morza, świeże warzywa, owoce oraz aromatyczne zioła i oliwa.

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA|

Wielu osobom kuchnia śródziemnomorska kojarzy się z potrawami z Włoch, Francji czy Grecji. Jednak jest to wąskie spojrzenie, nieuwzględniające tego, że do Morza Śródziemnego przylega 21 państw. Każde z nich ma swoją tradycję, dzięki czemu kuchnia śródziemnomorska charakteryzuje się fascynującą złożonością. Każdy kraj wykorzystuje specyficzne składniki, ma swoiste sposoby gotowania. Pomimo tych regionalnych różnic kuchnia basenu Morza Śródziemnego ma wiele cech wspólnych. Położenie geograficzne i klimat oraz wpływy kulturowe i wymiana handlowa to przyczyny podobieństw kulinariów tego regionu. Tereny leżące nad Morzem Śródziemnym charakteryzują się słonecznym, łagodnym klimatem i żyzną glebą, dzięki którym dostępne są na co dzień świeże warzywa, owoce i aromatyczne zioła, a także wspaniała oliwa i oliwki. Położenie nadmorskie ułatwia wykorzystanie wielu gatunków ryb i owoców morza. Mięso gra rolę drugoplanową, zazwyczaj jest grillowane.
Podstawowym napojem towarzyszącym posiłkom jest wino pochodzące z licznych winnic.
Kuchnia śródziemnomorska jest najzdrowszą kuchnią na świecie. W wielu krajach potrawy mają różne odmiany, sposoby przyrządzania i zawartość składników, ale łączy je niska kaloryczność, korzystny wpływ na układ krążenia, a przede wszystkim lekkość. Umiarkowane spożycie czerwonego wina chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Jednak nie należy mylić diety śródziemnomorskiej z kuchnią tego regiony, to dwa różne pojęcia.

REGIONY KULINARNE|

W obrębie kuchni śródziemnomorskiej można wyróżnić trzy kulinarne regiony: północnoafrykański (np. Libia, Maroko), wschodniośródziemnomorski (np. Grecja, Chorwacja, Liban, Izrael) oraz południowoeuropejski (np. Włochy, Francja, Hiszpania). O ile na południu Europy kuchnia charakteryzuje się użyciem aromatycznych ziół oraz spożyciem wina, o tyle na północy Afryki potrawy są wyraziste i pikantne.
Sposób przygotowania oraz spożywania posiłków zależy w dużym stopniu od zwyczajów mieszkańców danego kraju. Wspólnym mianownikiem dla wszystkich jest fakt, że słyną z gościnności i zamiłowania do gotowania. W łagodnym klimacie domowe przysmaki mają niezapomniany aromat, co ma związek z obfitością zdrowych i smacznych owoców, warzyw, ziół i oliwy. Mimo iż ilość ryb w Morzu Śródziemnym w ostatnich latach się zmniejsza, owoce morza nadal pełnią ważną rolę. Są wykorzystywane do przyrządzania zup, gulaszów oraz makaronu. Wśród mięś króluje drób, mięso kóz oraz owiec. Popularna jest także wieprzowina, rzadziej wołowina. Z mleka kóz i owiec wyrabia się zdrowe jogurty i sery.

SŁYNNE PRZYSMAKI
KUCHNI ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ|

Kuchnia śródziemnomorska wypromowała wiele potraw, które obecnie goszczą na stołach całego świata, jak np. pizza, spaghetti, sałatka grecka. Każdy kraj basenu Morza Śródziemnego jest znany z kilku charakterystycznych dań lub produktów. Najpopularniejsze greckie specjały to: feta, gyros, mousaka, sos tzatziki. Przysmaki z Włoch to głównie makarony, np. spaghetti carbonara, lasagne, popularna pizza napolitana, sery (parmezan, gorgonzola, mozarella) oraz desery, jak tiramisu i panna cotta. Najpopularniejszymi specjałami kuchni francuskiej są sery, ślimaki, a także ratatouille, croissanty oraz tarty czy crème brûlée. Tradycyjne dania kuchni z Hiszpanii to paella, gazpacho. W Maroku znajdziemy popularny na całym świecie kuskus czy danie mięsne z kaszą - tadżin.
Kuchnia śródziemnomorska obejmuje kulinaria różnych krajów, więc jest bardzo zróżnicowana. Warto wprowadzić do swojej diety potrawy tej zdrowej i smacznej kuchni,
z pewnością wyjdzie to każdemu na dobre.

KONTAKT|

natalia3933@interia.pl