SKŁADNIKI |
3 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
oliwa do wysmarowania blachy
SOS |
60 dag pomidorów
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, czarny pieprz, bazylia
WIERZCH |
15 dag
sera mozzarella
3 małe pomidory
bazylia |
PRZYGOTOWANIE
|
Drożdże
utrzeć z cukrem, lekko podgrzanym mlekiem i 1 łyżką mąki. Przykryć,
odstawić na 20 min
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól i rozczyn,
zagnieść. Wlać oliwę i 1/2 szklanki ciepłej wody, wyrabiać ok. 10
min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, odstawić na 1
godz. w ciepłe miejsce.
Przygotować sos. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić.
Rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić pomidory, dusić, aż powstanie gęsty
sos. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i cukrem.
Ciasto
podzielić na 4 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na cienkie
placki. Ułożyć je na wysmarowanej oliwą blasze, trzymać w cieple
20-30 min. Placki posmarować sosem. Piec 15-20 min
w temp. 200˚C.
Pizzę wyjąć, ułożyć na nich pokrojone w plastry pomidory i plasterki
mozzarelli, wstawić do piekarnika. Piec, aż ser się roztopi. Przed
podaniem posypać bazylią. |
SKŁADNIKI |
20 plastrów kiełbasy pepperoni
2 czerwone papryczki chili
20 dag startego sera mozzarella
CIASTO |
35 dag
mąki
4 g suszonych drożdży
150 ml wody
2 łyżeczki oliwy
sól, pieprz
SOS |
20 dag krojonych pomidorów bez skórki
1/2 pęczka świeżej bazylii
1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili
1 łyżeczka cukru, sól, pieprz |
PRZYGOTOWANIE
|
Przygotować ciasto. Mąkę, drożdże, sól i wodę połączyć, wyrobić
ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez 5 min. Jeśli ciasto
jest zbyt suche, dodać odrobinę wody. Jeśli zbyt rzadkie - odrobinę
mąki. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć czystą ścierką lub folią.
Odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godz.
Po tym
czasie ciasto ponownie zagniatać przez 1 min. Uformować z niego
kulki. Odstawić pod przykryciem na 1 godz. Po tym czasie rozwałkować
na krążki grubości ok. 0,5 cm. Przełożyć je na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia.
Przygotować sos. Pomidory zagotować w garnku. Dodać posiekaną
bazylię i chili. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Sos wystudzić i
zmiksować. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarellą.
Na wierzchu ułożyć plastry pepperoni i cienko krojoną papryczkę
chili.
Pizzę
piec w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temp., aż spód się
zarumieni, a ser roztopi. |
SKŁADNIKI |
20 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
15 dag masła
2 żółtka
1/2 niedużej dyni hokkaido
15 dag twardego koziego sera
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz |
PRZYGOTOWANIE
|
Na
stolnicy posiekać nożem masło z mąką i szczyptą soli. Żółtka
roztrzepać z 2 łyżkami wody i dodać do ciasta. Wszystko szybko
zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na
10 min.
Kozi
ser pokruszyć. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki. Pokroić na bardzo
cienkie plasterki i skropić oliwą. Na lekko oprószonej mąką stolnicy
rozwałkować ciasto, następnie umieścić w formie wyłożonej papierem
do pieczenia i ponakłuwać je widelcem.
Na
wierzchu ułożyć plasterki dyni, posypać serem, tymiankiem, solą i
pieprzem. Brzegi tarty zawinąć do środka. Piec 45 min w piekarniku
nagrzanym do temp. 180˚C. Podawać z sałatką z
mieszanki sałat i pomidorami. |