PIZZA MARGHERITA |

/ CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 100 MINUT (BEZ WYRASTANIA CIASTA) / STOPIEŃ TRUDNOŚCI:  • • •

SKŁADNIKI |

     3 dag świeżych drożdży
     1/2 szklanki mleka
     1 łyżeczka cukru
     2 łyżki oliwy
     1 łyżeczka soli
     oliwa do wysmarowania blachy

SOS |

     60 dag pomidorów
     3 łyżki oliwy
     1 łyżeczka brązowego cukru
     sól, czarny pieprz, bazylia

WIERZCH |

     15 dag sera mozzarella
     3 małe pomidory
     bazylia

 PRZYGOTOWANIE |

Drożdże utrzeć z cukrem, lekko podgrzanym mlekiem i 1 łyżką mąki. Przykryć, odstawić na 20 min
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól i rozczyn, zagnieść. Wlać oliwę i 1/2 szklanki ciepłej wody, wyrabiać ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.

Przygotować sos. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić. Rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić pomidory, dusić, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i cukrem.

Ciasto podzielić na 4 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na cienkie placki. Ułożyć je na wysmarowanej oliwą blasze, trzymać w cieple 20-30 min. Placki posmarować sosem. Piec 15-20 min
w temp. 200
˚C.

Pizzę wyjąć, ułożyć na nich pokrojone w plastry pomidory i plasterki mozzarelli, wstawić do piekarnika. Piec, aż ser się roztopi. Przed podaniem posypać bazylią.


PIZZA PEPPERONI |

/ CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 150 MINUT / STOPIEŃ TRUDNOŚCI:  • •

SKŁADNIKI |

     20 plastrów kiełbasy pepperoni
     2 czerwone papryczki chili
     20 dag startego sera mozzarella

CIASTO |

     35 dag mąki
     4 g suszonych drożdży
     150 ml wody
     2 łyżeczki oliwy
     sól, pieprz

SOS |

     20 dag krojonych pomidorów bez skórki
     1/2 pęczka świeżej bazylii
     1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili
     1 łyżeczka cukru, sól, pieprz

 PRZYGOTOWANIE |

Przygotować ciasto. Mąkę, drożdże, sól i wodę połączyć, wyrobić ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez 5 min. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać odrobinę wody. Jeśli zbyt rzadkie - odrobinę mąki. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć czystą ścierką lub folią. Odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godz.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatać przez 1 min. Uformować z niego kulki. Odstawić pod przykryciem na 1 godz. Po tym czasie rozwałkować na krążki grubości ok. 0,5 cm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować sos. Pomidory zagotować w garnku. Dodać posiekaną bazylię i chili. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Sos wystudzić i zmiksować. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarellą. Na wierzchu ułożyć plastry pepperoni i cienko krojoną papryczkę chili.

Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temp., aż spód się zarumieni, a ser roztopi.


PEŁNOZIARNISTA TARTA Z DYNIĄ I KOZIM SEREM |

/ CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 75 MINUT / STOPIEŃ TRUDNOŚCI:  • •

SKŁADNIKI |

     20 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
     15 dag masła
     2 żółtka
     1/2 niedużej dyni hokkaido
     15 dag twardego koziego sera
     1 łyżka oliwy
     1/2 łyżeczki tymianku
     sól i pieprz

 PRZYGOTOWANIE |

Na stolnicy posiekać nożem masło z mąką i szczyptą soli. Żółtka roztrzepać z 2 łyżkami wody i dodać do ciasta. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 10 min.

Kozi ser pokruszyć. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki. Pokroić na bardzo cienkie plasterki i skropić oliwą. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, następnie umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać je widelcem.

Na wierzchu ułożyć plasterki dyni, posypać serem, tymiankiem, solą i pieprzem. Brzegi tarty zawinąć do środka. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C. Podawać z sałatką z mieszanki sałat i pomidorami.


CZY WIESZ, ŻE

mąka pełnoziarnista zawiera wszystkie
składniki odżywcze ziarna pszenicy