|
|
|
|
|
|
|
|
|
WARZYWNE GAZPACHO |
/ CZAS
PRZYGOTOWANIA:
OK. 30 MINUT (BEZ SCHŁADZANIA GAZPACHO) /
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
• |
SKŁADNIKI |
6 pomidorów
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ogórek
1 czerwona cebula
2 łyżki listków bazylii
1 łyżka soku z lionki
chili, sól |
PRZYGOTOWANIE
|
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, przekroić na połowy i usunąć
gniazda nasienne. Ogórka umyć, obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Cebulę
obrać, umyć i posiekać.
Warzywa
przełożyć do wysokiego naczynia, dodać czosnek, bazylię, sok z
limonki, doprawić do smaku i zblendować. Następnie dodać oliwę z
oliwek, wymieszać i przecedzić przez sito.
Przed
podaniem schładzać w lodówce przez 45 min. Można podawać z
pokrojonymi w kosteczkę papryką i ogórkiem. |
CZY WIESZ, ŻE
gazpacho pochodzi
z Andaluzji,
gdzie podaje się je z pokruszonym chlebem |
|
ZUPA
CEBULOWA |
/ CZAS
PRZYGOTOWANIA:
OK. 1 GODZ. /
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
•
• |
SKŁADNIKI |
6 cebul
11 bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
sól, czarny pieprz, tymianek
GRZANKI |
10 dag sera typu ementaler
4 kromki bagietki lub podobnej pszennej bułki
|
PRZYGOTOWANIE
|
Cebule
obrać, pokroić w cienkie plasterki, zarumienić w rondlu na maśle.
Oprószyć mąką, rozprowadzić winem, gotować, aż płyn odparuje. Wlać
gorący bulion, gotować ok. 20 min na małym ogniu.
Zupę
lekko wystudzić, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą,
pieprzem i tymiankiem. Bułkę zarumienić w tosterze.
Zupę
przelać do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu każdej porcji ułożyć
grzankę, posypać ją serem startym na tarce z dużymi oczkami.
Zapiekać kilka minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200˚C,
aż ser się roztopi. |
CZY WIESZ, ŻE
początkowo
uznawana za danie dla ubogich,
jednak uważa się, że wymyślił ją król Francji Ludwik XV |
|
ZUPPA
PAVESE
|
/ CZAS
PRZYGOTOWANIA:
OK. 20 MINUT
/ STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
•
• |
SKŁADNIKI |
4 kromki białego chleba
4 żółtka
10 dag parmezanu
3 szklanki bulionu wołowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa do smażenia |
PRZYGOTOWANIE
|
Kromki
chleba obsmażyć na oliwie razem z obranym, posiekanym czosnkiem.
Gorące ułożyć
w miseczkach, wlać na nie żółtka, posypać natką pietruszki.
Wlać do
miseczek gorący bulion, potrawę posypać tartym parmezanem. |
CZY WIESZ, ŻE
legenda głosi, że
tę skromną zupę przyrządziła wieśniaczka
dla francuskiego króla Franciszka I, po przegranej bitwie pod Pawią |
|
WŁOSKA
ZUPA MINESTRONE|
/ CZAS
PRZYGOTOWANIA:
OK. 60 MINUT /
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
• • |
SKŁADNIKI |
1 mała cukinia
25 dag fasoli szparagowej
15 dag włoskiej kapusty
2 marchewki
3 ziemniaki
3 pomidory
kawałek dyni
3/4 szklanki białej fasoli z puszki
1/2 szklanki zielonego groszku
1/2 szklanki drobnego makaronu
2 ząbki czosnku
2,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
sól, czarny pieprz
kilka gałązek tymianku, natki pietruszki, listków
bazylii |
PRZYGOTOWANIE
|
Fasolę
szparagową umyć, obrać. Obrane ziemniaki, dynię i cukinię pokroić w
drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Kapustę
oczyścić, poszatkować.
W
rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, smażyć chwilę,
dodać ziemniaki, dynię, cukinię, marchewkę i kapustę, dusić kilka
minut. Wlać gorący bulion, wrzucić związane gałązki tymianku i natki
pietruszki oraz fasolę szparagową, gotować ok. 15 min.
Zioła
wyjąć, dodać groszek, białą fasolę, obrane i posikane pomidory oraz
makaron. Gotować pod przykryciem ok. 10 min na mały ogniu. Zupę
doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi listkami bazylii. |
CZY WIESZ, ŻE
minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa.
Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra, czyli zupa |
|
TORTILLA HISZPAŃSKA |
/ CZAS
PRZYGOTOWANIA:
OK. 25 MINUT /
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
• • |
SKŁADNIKI |
30 dag ugotowanych ziemniaków
3 jajka
1/4 szklanki mleka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz
olej do smażenia
|
PRZYGOTOWANIE
|
Ziemniaki pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki.
Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i
czosnek, smażyć kilka minut. Zmniejszyć ogień, dodać ziemniaki,
oprószyć je solą i pieprzem, smażyć kilka minut.
Jajka
rozmącić z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masę
jajeczną wlać na ziemniaki. Podgrzewać, aż lekko się zetnie.
Podważyć brzegi tortilli, przykryć patelnię dużym, płaskim talerzem
i odwrócić, przekładając placek na talerz. Zsunąć go ponownie na
patelnię, aby podsmażył się z drugiej strony. Tortillę pokroić na
trójkątne porcje. |
CZY WIESZ, ŻE
przyrządzają
tortillę, należy pamiętać,
aby liczba jajek była taka sama jak liczba ziemniaków |
|
RATATUJA|
/ CZAS
PRZYGOTOWANIA:
OK. 60 MINUT /
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
• |
SKŁADNIKI |
2 bakłażany
3 małe cukinie
2 papryki
5 pomidorów
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 gałązki tymianku
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, czarny pieprz |
PRZYGOTOWANIE
|
Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w grubsze plastry, oprószyć solą,
pozostawić na 30 min. Po tym czasie plastry opłukać, osuszyć,
pokroić w grubą kostkę.
Cukinię
umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd
nasiennych, pokroić również w kostkę. Cebule i czosnek obrać,
posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, miąższ posiekać.
Cukinię, paprykę i bakłażany wymieszać z 2 łyżkami oleju, przełożyć
do naczynia żaroodpornego, piec 20-25 min w temp. 180˚C.
W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę.
Dodać czosnek, liść laurowy, suszony tymianek oraz pomidory. Dusić
chwilę, doprawić solą i pieprzem. Do sosu wrzucić upieczone warzywa,
dodać posiekany świeży tymianek, dusić jeszcze kilka minut. |
|
|
TIAN -
WARZYWNA ZAPIEKANKA |
/ CZAS
PRZYGOTOWANIA:
OK. 90 MINUT /
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
• |
SKŁADNIKI |
2 cebule
3 cukinie
1 bakłażan
4 pomidory
3-4 łyżki oleju kokosowego
sól morska lub himalajska, pieprz
1-2 gałązki świeżego tymianku |
PRZYGOTOWANIE
|
Cebule
obrać, pokroić w krążki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać mocno
oliwę, dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli.
Naczynie żaroodporne natrzeć olejem kokosowym, spód wyłożyć krążkami
cebuli. Cukinie, bakłażana
i pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry ok. 1 cm grubości.
Układać plastry warzyw na przemian pionowo, na sztorc. Doprawić solą
i pieprzem, dodać podzielone na mniejsze kawałki gałązki tymianku,
przykryć folią do pieczenia lub pokrywką.
Warzywa
piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190˚C,
aż zmiękną. Po tym czasie zdjąć folię lub pokrywę, usunąć liście
tymianku i piec kolejne 30 min, aż warzywa się zarumienią. Podawać
od razu po przyrządzeniu. |
CZY WIESZ, ŻE
tian to
prowansalskie naczynia
do zapiekania i nazwa potrawy |
|
PIECZONY BAKŁAŻAN |
/ CZAS
PRZYGOTOWANIA:
OK. 30 MINUT
/ STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
•
|
SKŁADNIKI |
2 bakłażany
20 dag sera feta
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, czarny pieprz
oliwa do smażenia |
PRZYGOTOWANIE
|
Bakłażany umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z szypułek,
pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę z przekrojonym na
połowy ząbkiem czosnku, usunąć go. Na gorącym tłuszczu smażyć
plastry bakłażanów z obu stron na złoty kolor.
Osączyć
je na papierowym ręczniku, przełożyć na półmisek, oprószyć solą i
pieprzem. Posypać startym na tarce serem i natką pietruszki. Podawać
jako przystawkę do pieczonych i smażonych mięs. |
CZY WIESZ, ŻE
w skórce
bakłażana zawarte są antocyjany,
które działają silnie antyutleniająco i odpowiadają
za fioletowo granatowy kolor skórki |